Zaposlenje

Obavijest o privatnosti podataka za potrebe zapošljavanja

Uvod

Affidea je kompanija koja pruža zdravstvene usluge i ima visoke etičke principe. „Affidea“ („mi“ ili „nas“ ili „naš“) odnosi se na lokalno pravno lice IMC Banja Luka (sjedište: Bana Milosavljevića 8, kontakt telefon: 051 223 340). Pozivamo Vas da pročitate ovu obavijest o privatnosti podataka kako biste razumjeli kako obrađujemo Vaše lične podatke za potrebe zapošljavanja u kompaniji Affidea.

 

Zakonita obrada Vaših ličnih podataka

Obavezali smo se na obradu, zaštitu i poštovanje svih ličnih podataka o Vama i na to smo zakonom obavezni. Osobe koje su u našoj kompaniji zadužene za zapošljavanje kadrova imaju obavezu povjerljivosti. Vaši su lični podaci sigurno pohranjeni u našem sistemu elektronske pošte i na našim serverima. Vaše lične podatke nećemo prosljeđivati izvan Evropskog ekonomskog prostora.

  1. Vaši se lični podaci obrađuju na osnovu legitimnih interesa kompanije Affidea, a oni su pronalaženje talentovanih osoba za radna mjesta na koja zapošljavamo i obrađivanje podataka kandidata u postupku zapošljavanja. Time što ste se prijavili na posao priznajete i prihvatate da će Affidea obrađivati Vaše lične podatke u skladu s Obavijesti o privatnosti podataka. Obrađivanje Vaših bitnih ličnih podataka neophodno nam je kako bismo procijenili ispunjavate li uslove radnog mjesta koje je upražnjeno.
  2. Nudimo Vam mogućnost da nam date svoju saglasnost za daljnju obradu podataka u našoj kompaniji i za dodatno zadržavanje Vaših ličnih podataka koje ste nam dostavili tokom perioda od jedne godine. Svrha jednogodišnjeg zadržavanja jeste procjena Vaše osposobljenosti u naknadnim postupcima zapošljavanja, ako Vam ne ponudimo radno mjesto za koje smo Vas prvobitno kontaktirali.

Ako kasnije odlučite povući svoju saglasnost, slobodni ste to učiniti. Ako povučete svoju saglasnost, izbrisaćemo Vaše lične podatke, i nećemo više biti u mogućnosti pozvati Vas da sudjelujete u budućim postupcima zapošljavanja. Ako povučete svoju saglasnost, neće biti nikakvih štetnih posljedica. Molimo Vas imajte na umu da Vam Affidea daje jednake uslove i mogućnosti i u trenutačnom postupku zapošljavanja čak i ako ne date svoju saglasnost za gore navedeni dodatni period obrade Vaših ličnih podataka.

 

Izvori ličnih podataka

Ako se javljate na oglas za radno mjesto koje smo objavili, Vaše lične podatke prikupljamo od Vas ili od drugih procesora podataka (poput baza profesionalnih podataka ili preko stručnjaka za zapošljavanje). Nakon Vaše prijave, informacije o Vama možemo prikupiti s internetskih stranica profesionalnih društvenih mreža (poput LinkedIna) i iz ostalih izvora na Internetu. Vašeg ćemo bivšeg ili sadašnjeg poslodavca i kolege kontaktirati samo ako nam to dopustite na način da nam date njihove kontakt podatke.

Postupak zapošljavanja možemo započeti tako da Vas izravno kontaktiramo. Potencijalne kandidate za posao kontaktiramo direktno na osnovu javno dostupnih informacija, informacija s platformi profesionalnih društvenih mreža (poput LinkedIna) ili preporuka, upućivanja.

 

Vrste ličnih podataka koje obrađujemo

Ako se prijavljujete na oglas za posao koji smo objavili mi ili agencija za zapošljavanje koja djeluje u naše ime, obrađujemo lične podatke koje podijelite s nama u Vašoj biografiji i na razgovoru (posebno kontakt podatke, podatke o obrazovanju, kvalifikacijama i prethodnim radnim mjestima), dokaze o Vašoj osposobljenosti za taj posao, i javno dostupne lične podatke. Ako kontaktiramo Vašeg prethodnog ili sadašnjeg poslodavca i kolege, takođe obrađujemo lične podatke koje oni podijele s nama. Unaprijed ćemo Vas obavijestiti ako namjeravamo sprovoditi bilo kakve dodatne provjere ili provjere o kažnjavanju.  

 

 

Ako postupak zapošljavanja započnemo tako da Vas direktno kontaktiramo, obrađujemo samo Vaše javno dostupne podatke, ime i kontakt podatke i to sve dok ne iskažete svoj interes za radno mjesto na koje zapošljavamo ili nedostatak istog.

 

Ako  ste zainteresovani za posao, Vaši će se lični podaci obraditi kao da ste se izravno prijavili za posao. Ako niste zainteresovani, ili ne možemo stupiti u kontakt s Vama, Vaši će se lični podaci odmah izbrisati.

 

Svrhe obrade ličnih podataka

Obrađujemo lične podatke samo za potrebe zapošljavanja. Tokom zapošljavanja obrađivaćemo Vaše lične podatke kako bismo ispitali i ocijenili Vaše vještine i iskustvo. Organizovaćemo razgovore, obaviti razgovore, dodatne provjere i/ili provjeru stručnih kvalifikacija, prikupiti reference od Vaših prethodnih poslodavaca, kolega.

Ako uspješno prođete provjeru i ponudimo Vam posao, izdaće Vam se nova obavijest o privatnosti podataka za trajanje Vašeg radnog odnosa. Nova obavijest o privatnosti podataka sadržavaće bitne informacije i zakonske osnove na temelju kojih obrađujemo Vaše lične podatke za vrijeme trajanja Vašeg radnog odnosa.

 

S kime dijelimo Vaše lične podatke

Vaše lične podatke o radnom mjestu za koje ste se prijavili (koji obuhvataju posao i potrebne vještine i iskustvo) dijelimo s osobama na koje ste nas uputili. U slučaju specifičnih radnih mjesta, podatke o Vašoj karijeri dijelimo s ostalim članicama grupacije Affidea kod zapošljavanja, ako su im potrebni kako bi procijenili Vašu osposobljenost. Stojimo Vam na raspolaganju za više informacija o tome. Ako prihvatite radno mjesto koje Vam ponudimo, Vaše lične podatke dijelimo s nadležnim poreskim tijelima i tijelima socijalnog osiguranja kako biste mogli započeti s radom na novom radnom mjestu.

 

Vaša prava na zaštitu podataka

U skladu sa zakonodavstvom na području zaštite podataka pripadaju Vam sljedeća prava.

1) Pravo da zatražite pristup svojim ličnim podacima. To znači da imate pravo dobiti potvrdu da se Vaši podaci obrađuju i da imate pristup svojim ličnim podacima koje obrađujemo i drugim dodatnim informacijama.

2) Pravo da zatražite ispravak svojih podataka. To znači da imate pravo da Vam se lični podaci isprave, dopune ako su netačni ili nepotpuni.

3) Pravo da zatražite brisanje svojih podataka. To znači da imate pravo da Vam se lični podaci izbrišu u posebnim okolnostima, ako nema nekog zakonitog razloga da se nastavi s njihovom obradom.

4) Pravo na prigovor protiv naše obrade Vaših podataka. To znači da u nekim slučajevima imate pravo prigovoriti protiv obrade podataka koju sprovodi Affidea.

5) Pravo da zatražite ograničenje obrade. To znači da možete zatražiti da se obrada Vaših ličnih podataka ‘blokira’ ili obustavi. Ako je Vaš zahtjev opravdan, moći ćemo čuvati Vaše lične podatke, ali ih nećemo moći dalje obrađivati.

6) Pravo na prenosivost podataka. Ono Vam omogućuje da dobijete i ponovno koristite svoje lične podatke u vlastite svrhe pri raznim službama. Imate pravo prenositi, kopirati ili prosljeđivati lične podatke na jednostavan i siguran način, bez ometanja njihove upotrebljivosti.

Ako želite ostvariti svoja prava ili želite dodatne informacije o svojim gore navedenim pravima, kontaktirajte našeg Referenta za zaštitu podataka  (kontakt podaci se nalaze niže u tekstu). Ako niste zadovoljni s načinom na koji obrađujemo Vaše podatke, imate pravo uložiti pritužbu nadzornom tijelu, Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, ipak, pozivamo Vas da problem prvo probate riješiti s nama.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja

Molimo kontaktirajte Referenta za zaštitu podataka (e-mail: dijana.stricic@affidea.com, dpo.ba@affidea.com, poštanska adresa 12 beba bb, Banja Luka; telefonski broj: 051 340 510) ili se obratite svom stručnjaku za zapošljavanje za više informacija ako niste nešto razumjeli ili imate pitanja.

 

 

Vaša opcionalna saglasnost

Ja, niže potpisani, svojim potpisom na ovoj izjavi prihvatam da sam primio Obavijest o privatnosti podataka kompanije Affidea u kojoj mi je objašnjen način na koji Affidea obrađuje moje lične podatke za potrebe zapošljavanja. Označavanjem kvadrata pored izjave na dnu ovog teksta, dobrovoljno ovlašćujem kompaniju Affidea da obrađuje moje lične podatke radi procjenjivanja moje osposobljenosti u budućim procesima zapošljavanja i da čuva moje lične podatke tokom perioda od jedne godine od datuma davanja moje saglasnosti u ovoj izjavi.

 

Razumijem da ako ne dam svoju saglasnost za navedeno, to nikako neće uticati na trenutačnu prijavu za posao koju sam podnio/podnijela kompaniji Affidea. Takođe razumijem da sam svoju saglasnost u ovoj izjavi slobodan/slobodna povući u bilo kojem trenutku i bez štetnih posljedica na bilo koju moju prijavu za posao.

 

q Saglasan sam da Affidea čuva moje lične podatke tokom perioda od jedne godine kako je opisano u Obavijesti o privatnosti podataka radi procjene moje osposobljenosti u budućim postupcima zapošljavanja.

 

Mjesto i datum:

______________________________

Ispisati puno ime i prezime kandidata za posao:

 

______________________________

Potpis kandidata:

 

______________________________

 

 Obavijest o privatnosti podataka za potrebe zapošljavanja. To download and print please click here